Monday, March 30, 2009

Ööööh

Viime visiitin aikana Katapulttilaan keskustelimme sanasta neekeri kahden paikallisen ystäväni kanssa, ketkä olivat myös visiitillä mukana. Yritin selvittää, että vaikka tiedänkin kyseisen sanan olevan hieman epäkorrekti, se ei minulle tarkoita mitään negatiivista vaan pelkästään mustaihoista ihmistä.

Katan kanssa sitten muistelimme ääneen, että lapsena olimme pelanneet Musta Pekka nimistä peliä - minun mielestäni kyseessä oli korttipeli, jossa oli joitan eri "perheitä" mitä kerättiin ja samalla yritettiin välttää Musta Pekka kortin saamista (kortti, missä oli iloisesti, joskin vähän hölmistyneen oloisena, hymyilevä mustaihoinen mies).

Katan mielestä taas peli oli jonkinlainen "Kirkonrotta" tyyppinen ulkopeli, missä juostiin pakoon Mustaa Pekkaa.

Vieraamme katselivat meitä jokseenkin kauhistuneina: "siis teillä todella pelattiin lastenpelejä, joissa peloittavana tekijänä oli musta mies?".

Hmm ... yrittäkääpä selittää tämä jotenkin poliittisen korrektisti.

Alla oleva julkaisu tuskin auttaa asiaa:

1937

3 comments:

--KATA-- said...

Hei beib. Mä selvitin tän mysteerin. Tämä on se ulkoleikki mitä leikittiin ihan pihalla ja koulussa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuka_pelk%C3%A4%C3%A4_mustaa_miest%C3%A4

Eli ei siinä mitään pekkaa ollut, ihan vaan mies.

Kiwillä on paljon noita vanhoja tietokirjoja ja siellä on kanssa aika kovat selitykset neekereistä, heidän tavoistaan jne. Ihan hullua!

Kiva kun bloggasit!

jospa said...

Hei,

Bloggasin tästä N-sanan "neutraalista" käytöstä noin vuosi sitten ja aiheesta heräsi kiihkeä keskustelu kommenttilootaani... jos kiinnostaa, niin käypä vilkaisemassa:

http://jospa.vuodatus.net/blog/1340788

P.S. tsiisös, sanatarkistus tarjosi sanaa "lynch"!!

jospa said...

Haluan sanoa vielä sen, että vaikkei oma tarkoituksesi olisikaan loukata ketään sanalla neekeri, sinä et voi päättää miten ne, joihin tällä sanalla viittaat, sanaan ja sen käyttöön suhtautuvat.

Siinä kai se "ongelma" onkin, että vaikka monien mielestä sana neekeri on täysin neutraali eikä käyttäjä tarkoita sillä pahaa, tätä sanaa ei voi käyttää neutraalisti, koska se ei (historiallisista syistä) ole sitä.

Anteeksi, että palasin tänne vielä häiriköimään!